DOLAR 32,5347 % 0.25
EURO 34,6153 % 0.18
STERLIN 40,5500 % 0.44
FRANG 35,7328 % 0.5
ALTIN 2.491,91 % 0,22
BITCOIN 2.083.041 -1.493

Batık Mısır Şehrinde 2400 Yıllık Hala Meyve Dolu Sepetler Bulundu

Yayınlanma Tarihi :
Batık Mısır Şehrinde 2400 Yıllık Hala Meyve Dolu Sepetler Bulundu

Batık Mısır Şehrinde 2400 Yıllık Hala Meyve Dolu Sepetler Bulundu. Thônis-Heracleion harabelerinde bulunan hasır kaplar, fındık ve üzüm çekirdeği içerir.

Batık Mısır Şehrinde 2400 Yıllık Hala Meyve Dolu Sepetler Bulundu

Mısır’ın Abū Qīr körfezindeki Thônis-Heracleion’un batık metropolünü araştıran araştırmacılar, MÖ 4. yüzyıla tarihlenen hasır meyve sepetlerini keşfettiler.

İnanılmaz bir şekilde, kaplar hala eski Mısırlılar tarafından kutsal kabul edilen bir Afrika palmiye ağacının meyvesi olan doum fıstığı ve üzüm çekirdeği içeriyor .

Deniz arkeoloğu Franck Goddio , Guardian’dan Dalya Alberge’e “Hiçbir şey rahatsız edilmedi ” diyor . “Meyve sepetlerini görmek çok çarpıcıydı.”

Goddio ve Avrupa Sualtı Arkeoloji Enstitüsü’ndeki (IEASM) meslektaşları, Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı ile işbirliği içinde kapları ortaya çıkardı.

Egypt Independent’e göre araştırmacılar, 2001 yılında yeniden keşfedilmesinden bu yana antik Akdeniz liman kenti Thônis-Heracleion’u araştırıyorlar .

Greek City Times , sepetlerin bir yeraltı odasında saklandığını ve cenaze teklifleri olabileceğini bildirdi . Yakınlarda, araştırmacılar 197 x 26 fitlik bir höyük veya mezar höyüğü ve bölgede yaşayan tüccarlar ve paralı askerler tarafından bırakılan abartılı bir Yunan cenaze malı buldular .

Goddio, CNN’den Radina Gigova’nın aktardığına göre, “Her yerde yanmış malzeme kanıtı bulduk” diyor . “Muhteşem törenler orada gerçekleşmiş olmalı. Şehir bundan sonra birkaç yüz yıl daha yaşamasına rağmen, MÖ 4. yüzyılın başlarından sonrasına ait hiçbir nesne bulamadığımız için bu yer yüzlerce yıldır mühürlenmiş olmalı.”

Tümülüsün üzerinde veya çevresinde bulunan diğer nesneler arasında antik çömlekler, bronz eserler ve Mısır tanrısı Osiris’i betimleyen figürinler vardı .

Goddio Guardian’a “Seramikten yapılmış yüzlerce tortu bulduk” diyor . “Biri diğerinin üzerinde. Bunlar ithal seramik, siyah figürler kırmızı.”

Thônis-Heracleion MÖ sekizinci yüzyılda kuruldu Goddio’nun web sitesine göre, şehir MÖ 331 civarında İskenderiye’nin kurulmasından önce “Yunan dünyasından gelen tüm gemiler için Mısır’a zorunlu giriş limanı” olarak hizmet ediyordu.

Hareketli ticaret merkezi, MÖ altıncı ve dördüncü yüzyıllar arasında zirveye ulaştı. Binalar, şehrin farklı bölgelerini birbirine bağlayan bir kanal sistemi ile merkezi bir tapınağın etrafına yayıldı.

Evler ve diğer dini yapılar, Thônis-Heracleion’un kalbine yakın adalarda duruyordu.

Deniz ticareti için bir merkez üssünün sonra, şehir batan sekizinci yüzyılda CE Akdeniz’e Bazı tarihçiler Reg Küçük için yazdığı gibi, deniz seviyeleri yükseliyor ve dengesiz tortu çöken için Metropolis’in düşüşünü bağlıyor Oxford Mail’de 2015 Diğerleri bu depremleri varsaymak ve CNN’ye göre gelgit dalgaları, Nil Deltası’nın 42 mil karelik bir bölümünün denize çökmesine neden oldu.

As Sanat Gazetesi ‘nin Emily Sharpe 2016 yılında rapor, düşünce kez uzmanlar Yunan tarihçi tarafından Heracleion referanslı olduğunu Herodot’un beşinci yüzyılda aslında sitenin Mısır adıdır Thônis, ayrı bir kent M.Ö.-oldu. 2001 yılında Goddio’nun ekibi tarafından bulunan bir tablet, araştırmacıların iki konumun bir ve aynı olduğu sonucuna varmasına yardımcı oldu.

Thônis-Heracleion harabelerinden nesneleri kurtarmak, onları kaplayan koruyucu tortu tabakaları nedeniyle yorucu bir iştir.

Goddio , 2016’da Sanat Gazetesi’ne “Amaç, müdahaleci olmadan kazımızdan mümkün olduğunca çok şey öğrenmek” dedi .

Oxford Mail’e göre, Thônis-Heracleion’daki önceki keşifler arasında 700’den fazla antik çapa, altın sikke ve ağırlık ile mumyalanmış hayvanların kalıntılarını içeren düzinelerce küçük kireçtaşı lahit yer alıyor . Geçen ay, arkeologlar şehrin farklı bir yerinde iyi korunmuş, MÖ 2. yüzyıldan kalma bir askeri gemi buldular .

Uzmanlar, gelecekte sitede daha fazla eser ortaya çıkarmayı bekliyor. Guardian ile konuşan Goddio, batık şehrin sadece yüzde 3’ünün yeniden keşfedilmesinden bu yana geçen 20 yıl içinde çalışıldığını tahmin ediyor.

Urla Haber

YORUM YAP