Büyük türlerin yok olmasının suçlusu iklim değişikliği olabilir. 252 milyon yıl önce Permiyen döneminin sonunda, gezegendeki deniz türlerinin yüzde 96’sından fazlası ve karadaki yaşamın yüzde 70’inden fazlası aniden yok oldu.
Büyük türlerin yok olmasının suçlusu iklim değişikliği olabilir
Bu, Dünya tarihindeki en büyük yok oluştu. Şimdi, Florida Eyalet Üniversitesi’nde geliştirilen yeni bir çalışma, bu aşırı olayın ani bir artıştan ve bunun sonucunda okyanusun oksijen içeriğindeki düşüşten kaynaklandığını doğruladı.
Bilim adamları daha önce bu yok oluş sırasında oksijende kademeli bir düşüş kaydetmişlerdi ancak bu kısa sürenin başında oksijendeki hızlı artış onları şaşırtan bir bulguydu.
Nature Geoscience dergisinde çalışmalarını yayınlayan araştırmacılar, aşırı oksijenasyonun birkaç on binlerce yıl içinde meydana geldiğine inanıyorlar, bu gezegenimizin jeolojik tarihinde milyonlarca yıl ölçeğinde çok kısa bir süre.
OLASI NEDENLER
Daha önceki araştırmalara göre, deniz anoksisi veya okyanuslardaki ani oksijen azalması ve bunun ölümcül sonuçları, dünya okyanuslarının sadece yüzde 15’ini oluşturan antik Tethys okyanusunda oluşan deniz kayalıklarında izlerini bırakmıştı. yok olma zamanı incelendi.
Ancak kayalardaki uranyum ölçümleri, okyanuslardaki eski oksijen seviyelerinin çıkarılmasını mümkün kıldı ve Panthalassa okyanusunda neslinin tükenmesi sırasında oluşan Japonya’dan gelen kayalarda sürecin yeni izlerini keşfetmeyi mümkün kıldı. Tarihinde o sırada neredeyse tüm gezegeni kaplayan devasa bir su kütlesiydi.
Buna ek olarak, farklı araştırmacılar, deniz anoksisinin o dönemde iklim değişikliğinden kaynaklanacağını savundu. Kökeni, Sibirya yanardağları tarafından atılan CO2 olurdu.
Şu anda, küresel ısınma okyanusların daha az oksijen içermesine neden oluyor. Seviyeler on yıldan on yıl sonra düşüyor, bu da okyanusların dengesi etkilendiğinde Dünya’daki yaşamın tüm alanlarında etkilendiğini gösteriyor.
BENZER SÜREÇLER?
Bir basın açıklamasına göre ve “Büyük Ölüm” olarak adlandırılan olayın ılımlı, zincirleme ve kademeli değişimlerle değil, aşırı ve ani bir olayla gerçekleştiğinin nihayet doğrulandığını göz önünde bulundurarak, araştırmacılar bunun gerçek olduğuna inanıyorlar. Bu senaryoyu mevcut iklim değişikliğinin bazı yönleriyle karşılaştırmak mümkün.
İklim değişikliğinin sonuçlarının doğal olaylarla değil, çoğunlukla insan faaliyetlerinin olumsuz etkisi ile ilgili olmasına rağmen, gezegenin jeolojik zamanlarına bağlı olarak ani değişikliklerin ortaya çıkmasıyla ilgili bir karşılaştırma yapmanın mümkün olduğunu savunuyorlar. olağandışı bir hızla çevredeki değişiklikleri içerir.
Spesifik olarak bilim adamları, iklim değişikliğinin, 250 milyon yıldan daha uzun bir süre önce meydana gelen bu yok oluşla karşılaştırılabilecek zaman dilimlerinde çok büyük ve hızlı varyasyonlar ürettiğine inanıyor.
Diğer çalışmalarda da bunun eski bir iklim değişikliği süreci ile okyanuslardaki oksijenin azalmasıyla doğrudan ilişkili olduğunu da hesaba katarsak. Bu, mevcut sürecin dünyanın geleceği için sahip olacağı yerçekiminin bir göstergesi olarak kabul edilebilir mi? Toprak?