Yapay zeka, afet teknolojileri ve sürdürülebilirlik alanlarına yoğunlaşarak son 5 yıl içinde 324 araştırma projesine imza atan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), başarısını uluslararası alanda da kanıtladı.
İzmir Ekonomi’den 5 yılda 324 proje ile büyük başarı
İspanya merkezli derecelendirme kuruluşu Scimago Institutions Ranking tarafından yenilikçi bilgi, patentleşme performansı ve teknolojik etki göstergelerinden oluşan ‘inovasyon’ sıralamasında İEÜ, Türkiye’deki üniversiteler arasında 3’üncü sırada yer aldı. İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, “Dünya; teknoloji ve dijitalleşme temelli büyük bir dönüşüm içinde. Üniversite olarak bu dönüşüme önderlik etmek zorundayız. Bu görevi en iyi şekilde yerine getirmek hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Bu yıl yüzde 99.48’lik genel tercih oranına ulaşarak Türkiye’nin en çok ilgi gören vakıf üniversiteleri arasına adını yazdıran İEÜ, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler Sıralaması’nda da dikkat çekici bir noktaya ulaştı. İEÜ, TÜBİTAK (BİGG) desteğiyle kurulan şirket sayısında Türkiye’deki tüm üniversiteler arasında 9’uncu, vakıf üniversiteleri arasında ise dördüncü sırada yer buldu.
Atıf sayısında rekor artış
İEÜ’nün bilimsel çıktı hacmi ve araştırma kalitesinin her yıl daha da arttığını belirterek detaylı bilgiler paylaşan Prof. Dr. Abacıoğlu, “2001-2023 yılları arasında üniversitemizde gerçekleşen adresli bilimsel yayın sayısı 2 bin 677 oldu. Bu rakamın yüzde 22.2’si, son iki yılda gerçekleşti. Bilimsel yayınlara 2022 yılında yapılan atıf sayısı 6 bin 185 olurken, bu sayı 2023 yılında 7 bin 1’e yükseldi. Atıf sayıları, bilimsel yayınların kalitesi ve bilim dünyasında gördüğü kabulle ilgili önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkıyor. 2001-2023 yılları arasında adresli bilimsel yayınlarımıza yapılan toplam atıf sayısı 36 bin 230 olarak gerçekleşti. Son üç yılda alınan atıf sayısı ise 18 bin 342 ile önceki 20 yıldan daha fazla oldu. Bütün bu rakamlar, son yıllardaki bilimsel çıktımızın hacim ve kalite artışını net bir şekilde ortaya koyuyor” diye konuştu.
Dönüştürücü çözümler
Üniversite olarak kendilerini sürekli güncellediklerini; dijital okuryazarlığı artırmak için idari personel de dahil olmak üzere herkese hitap eden projeler ürettiklerini ifade eden Prof. Dr. Abacıoğlu, “Evrensel ve çağdaş bilgi birikiminin genç beyinlere sunulduğu, öğrencilerin hayal gücünü harekete geçiren, sürdürülebilir ve inovatif üniversitelere doğru bir eğilim var. Bu doğrultuda biz de kendimizi sürekli güncelliyor; eğitim araçlarımızı, müfredatımızı ve stretejik planlarımızı çağın gerekleri doğrultusunda oluşturuyoruz.
Üniversitemizde ‘Herkes İçin Kodlama’ adlı proje başlatarak öğrencilerimize, idari çalışanlarımıza ve akademisyenlerimize yönelik düşük kodlama eğitimi vermeye başladık. Eğitimlerimize katılanlar; basit yazılımlardan karmaşık yazılımlara kadar pek çok konuda bilgi sahibi olacak. Yazılım altyapımızı iyileştiriyoruz. Daha güçlü, daha hızlı ve kullanıcılar açısından kolaylıklar sağlayabilecek bir altyapı dönüşümü içerisindeyiz. Yaratıcı ve dönüştürücü çözümler üreten bir üniversite vizyonumuz doğrultusunda gerekli adımları atmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
30’u uluslararası, 165’i sanayi ortaklığınde
İEÜ Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Onur Kanyılmaz ise, mühendislikte yüksek teknoloji; sosyal bilimlerde de niteliksel dönüşüm ve toplumsal faydayı ön plana çıkardıklarını belirtti. Kanyılmaz, “Son 5 yıl içerisinde 30’u uluslararası ve 165’i sanayi ortaklığında olmak üzere üniversitemizdeki öğretim üyelerimiz tarafından toplam 324 araştırma projesi gerçekleştirildi. 2024 yılı içerisinde 5 kritik teknoloji için de patent tescili aldık. Tüm bunlar, proje noktasında üniversitemizdeki gelişimin açık göstergesi” dedi. iha