DOLAR 32,6057 % 0.27
EURO 34,7843 % 0.33
STERLIN 40,3210 % 0.4
FRANG 35,7671 % 0.33
ALTIN 2.416,30 % -0,68
BITCOIN 66.263,23 0.332

Baba-oğul robotik protezle yürüdüler

Yayınlanma Tarihi :
Baba-oğul robotik protezle yürüdüler

İzmir’de yaşayan Vedat Kazanan, bundan bir buçuk yıl önce geçirdiği robotik diz protezi ameliyatı ile günlük hayatına dönerken, babası da yürümekte zorlanınca kendi doktoruna başvurarak aynı ameliyatı yaptırdı. Dizdeki hareket kaybını milimetrik olarak hesaplayarak bağ dengesini koruyan robotik teknik, protezin uzun ömürlü olmasını sağlıyor.

Baba-oğul robotik protezle yürüdüler

Didim’de yaşayan 78 yaşındaki Mustafa Kazanan, uzun süre diz ağrısından dolayı, oturduğu evin bahçesine bile çıkamayacak duruma gelince oğluna “Seni ameliyat eden doktora götür beni” dedi. Bunun üzerine Medicana International İzmir Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Selçuk Öçmen tarafından dizine robotik yöntemle protez takıldı. Bundan bir buçuk yıl önce kendisi de aynı ameliyatı olan 52 yaşındaki Vedat Kazanan, “Küçük yaşlardan itibaren severek oynadığım futbolu sakatlanınca futbolu bırakmak zorunda kalmıştım. Arada rahatsızlansam da çok ciddi bir sorun yaşamadığım için tedavi görmedim; ama bundan bir buçuk yıl önce dizimi biraz zorladım ve ağrılarım giderek artmaya başladı. Dr. Selçuk Öçmen tarafından robotik diz protezi ameliyatı olup, günlük yaşantıma geri dönünce babamı da aynı ameliyat için doktoruma emanet ettim” dedi.

Medicana International İzmir Hastanesi Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Devrim Akseki, robotik diz protezi ameliyatı ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Diz eklemlerinde; sıvı kaybı, kireçlenme, kıkırdak dokusunun bozulması gibi sorunlar ilerleyip hasta günlük hayatındaki basit işleri bile yapamayacak hale geldiğinde, diğer tedavilere de yanıt alamıyorsak protez öneriyoruz. Dünyada artık protez uygulamalarında robotik yöntem yaygınlaşmaya başladı. Normal robotik ameliyatlardan farklı olarak bu teknikte, ameliyatı robot değil yine cerrah yapıyor. Robot bize kılavuzluk yaparak, bize neyi nereden ne kadar eğimle ne kadar açıyla ne kadar derece dönüklükle kesmemiz gerektiğini söylüyor. Yapılan bilimsel çalışmalar, robotla yapılan protez cerrahilerinin başarılı sonuçlar verdiğini gösteriyor. Protezi yerleştirmeden önce bağ dokularının dengesi, robot sayesinde ayarlanıyor ve hastanın ameliyat sonrası hareket etmesini kolaylaşıyor. Protezin neden olduğu yabancı cisim hissi az oluyor böylece hasta kısa sürede sosyal hayatına dönebiliyor.”

Dünyada giderek yaygınlaşan robotik protez cerrahisi, Medicana International İzmir Hastanesinde Ortopedi Uzmanları Prof. Dr. Devrim Akseki ve Op. Dr. Selçuk Öçmen tarafından uygulanıyor. Robotik diz protezi tekniğiyle, dizdeki eğrilik ve hareket kısıtlılığı milimetrik olarak hesaplanarak protezin dize tam olarak oturması sağlanıyor. iha

Urla Haber

YORUM YAP